"Vi lär barnen genom lek"

Alla barn från fem år och uppåt är välkomna till Safirens simskola. Här är det allra viktigaste att ha roligt. Varje sekund i någon av våra sköna undervisningsbassänger ska präglas av vattenglädje. 

– Vi vill att alla ska längta till sin nästa simlektion och inte vilja gå upp ur vattnet när lektionen är över, säger Bitte Forsman som är simskoleutvecklare på BeFair centralt och som dessutom arbetar på Safiren. 

Röda tråden hos BeFair

De fem simlärarna på Safiren arbetar, liksom hela BeFair, utifrån en röd tråd. Vattenglädje – vattenvana – trygghet – säkerhet. Genom glädjen kommer vattenvanan, vattenvanan skapar trygghet och när du känner dig trygg kommer säkerheten. Glädjen hittar Bitte och hennes kollegor i leken.

– Vi lär barnen genom lek, det är jätteviktigt. Man behöver få barnet att helt släppa tankarna på att hen ska prestera och det gör vi genom leken, säger Bitte. 

– Men varje övning har ett syfte, vi doppar inte huvudet bara för att det är kul utan för att man då lär sig hur det känns när huvudet kommer under vatten. Och hur man tar sig upp. Genom leken och lekfullheten kommer kunskapen helt enkelt, fortsätter hon.  

För att lära sig simma behöver man ha vattenvana. Den kan man börja träna från tidig ålder i babysim och minisim. Vattenvana kan kortfattat beskrivas som att barnet vågar släppa botten, flyta en bit och vågar doppa huvudet. Det här utgör grunden i simundervisningen och vattenvana är nödvändig för att kunna ta nästa steg. Även i simskolans första steg ligger fokus på vattenvana, för att barnet sedan ska kunna avancera till simningen. 

Rätt grupp för bästa undervisningen

Att man hamnar i rätt simskolegrupp är viktigt för att barnet ska få så bra förutsättningar som möjligt att lära sig nya saker. Som vårdnadshavare behöver man läsa igenom förkunskaps-kraven här på webben så att man anmäler barnet till rätt nivå. Är man osäker kan simlärarna naturligtvis hjälpa till och guida.  

– Alla barn är olika och lär sig olika fort. Vi är noga med att det inte ska blir för svårt, men man ska heller inte ligga långt före de andra i gruppen. Varje steg i simskolan har därför tydliga förkunskapskrav och mål. Då blir undervisningen som bäst, säger Bitte.  

Fria bad för simskoleelever

Eftersom övning är så viktig för inlärningen uppmuntrar Safiren till att bada och simma även mellan lektionerna. 
 
– Vi ger alla barn i vår simskola fria bad under hela simskoleperioden. Då kan man komma till exempel på helgen och träna lite extra, säger Bitte. 

Bitte Forsman har över 30 års erfarenhet av att jobba med barn, ungdomar och simning och tycker fortfarande det är lika roligt. Det bästa med hennes jobb är att se hur barnen växer när dom lär sig nya saker. 

– Det bästa är att se stjärnorna tändas i barnens ögon när de lär sig flyta, dyka eller simma – när vi tillsammans hittar nycklarna som får dem att våga, säger hon.